niedziela, 31 marca 2013

Mazurek kajmakowy



Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
100 g masła

2 żółtka
szczypta soli


Nadzienie:
4-5 łyżki kwaśnego dżemu (jagody, czarna porzeczka)

300 g kajmaku
 

Dodatki: 
migdały
suszona żurawina
 rodzynki

wiórki kokosowe
owoce kandyzowane

Przygotowanie:
Wymieszaj i zagnieć składniki na ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto rozwałkuj na kształt twojej formy do pieczenia, kwadrat 20x20 lub tortownica 24 cm. Ciasto w formie włóż do lodówki na 15 min. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-30 min. Wyjmij i wystudź.
Puszkę z kajmakiem wstaw do garnka z gorącą wodą. Posmaruj ciasto dżemem a potem kajmakiem. Ozdób wedle uznania.

Mazurek – tradycyjne, słodkie ciasto kuchni polskiej.
Mazurki piecze się w okresie Wielkanocy. Sporządza się je z różnego rodzaju ciast: kruchego, biszkoptowego, makaronikowego, marcepanowego i przekłada masami, marmoladą i dżemem. Powierzchnię dekoruje się lukrem i zdobi owocami, bakaliami.
Mazurki wypieka się w różnych kształtach – owalnych, trójkątnych, kwadratowych.
***
Ingredients for the cake:

200 g of wheat flour
50 g of powdered sugar
100 g Of butter
2 egg yolks
pinch of salt

Filling:
4-5 tablespoons of sour jam (blueberry, black currant)
300 g Dulce de leche

Extras:
almonds
dried cranberries
raisins
desiccated coconut
candied fruits

 
Preparation:
Mix the ingredients and knead the dough. Wrap in plastic and refrigerate for 1 hour.
Roll out with cake into the shape of your baking pan, square 20x20 or 24 cm springform cake tin. Put the form with cake in the fridge for 15 min. Bake in an oven preheated to 190 degrees for 20-30 minutes. Remove and cool.
Put can of dulce de leche into a pot of hot water. Brush the cake with jam and then with dulce de leche, decorate.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz