środa, 27 marca 2013

Żurek / Sour rye soup



Składniki:
2 szklanki zakwasu
300g białej kiełbasy
100g wędzonego boczku
2 jajka ugotowane na twardo
pół cebuli
1 ząbek czosnku
kostka rosołowa
2 liście laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
2 łyżeczki majeranku
pieprz
sól
***
Ingredients:

2 cup of sourdough
300g white sausage
100g smoked bacon
2 hard-boiled eggs
half an onion
1 clove of garlic
stock cube
2 bay leaves
2-3 grains allspice
2 teaspoons marjoram
pepper
salt

***
Ingredientes:

2 taza de masa madre
300 g salchicha blanca
100 g tocino ahumado
2 huevos duros
media cebolla
1 diente de ajo
cubito de caldo
2 hojas de laurel
2-3 granos de pimienta inglesa
2 cucharaditas de mejorana
pimienta
sal


Żur (żurek, zakwaszona zupa mączna) – zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej mająca charakterystyczny kwaśny smak. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej, czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian północnych. Bywa zabielana mlekiem albo śmietaną (żur postny), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Najlepsze żury gotowane są z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.
Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny[1], (s)kisły. W Czechach zupa ta jest znana pod nazwą kyselo (czeskie słowo kyselý – kwaśny).
***
The sour rye soup is a soup made of soured rye flour (akin to sourdough) and meat (usually boiled pork sausage or pieces of smoked sausage, bacon or ham). It is specific to Poland, where it is known as żur or żurek, and a variant is known as barszcz biały ("white barszcz") which is made with wheat flour instead of rye. The soup is also found in the cuisines of other western Slavic nations such as Slovakia (kyslóvka). A variation of this soup is found in Czech Republic (kyselo - with mushrooms and without meat) and Lithuania.
***
Żurek (pronunciado como jhoo-rek) es una sopa muy popular en la cocina polaca cuyo sabor es ligeramente ácido y está elaborada con harina de centeno y carne (generalmente salchichas de carne de cerdo o trozos de salchichas ahumadas, bacon o jamón).
Características
El plato se sirve caliente y es muy popular no sólo en Polonia sino que puede verse además en algunos países eslavos tales como Eslovaquia. En Polonia se suele servir en un bol con patatas cocidas y un pan de centeno. La receta varía mucho de región a región, aunque suele estar servida con huevo duro picado. En Polonia este plato aunque está asociado a la celebración de la Pascua puede ser servido en otras épocas del año.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz