środa, 1 maja 2013

Cynamonowe bułeczki / Cinnamon rolls / Bollos de canela

Składniki:


250g maki
1 łyżeczka suchych drożdży
0,5 szklanki letniego mleka 
40g cukru lub miodu
50g rozpuszczonego masła 
szczypta soli
Masło cynamonowe: 
1 łyżka roztopionego masła
4 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu

Przygotowanie:

W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier i poczekaj odstaw na 10 min. Wymieszaj z mąką i  rozpuszczonym masłemi wyrób ciasto. 
Odstaw do wyrośnięcia na 30 min. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt i posmaruj masłem cynamonowym.
Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy. 
Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
Pieczemy przez 20 min w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. 
***
Ingredients:
250g flour
1 teaspoon of dry yeast
0,5 cup of warm milk
40g of sugar or honey
50g of melted butter
pinch of salt
Cinnamon Butter:
1 tablespoon of melted butter
4 tablespoons of sugar
1 tablespoon of cinnamon


Preparation:

Dissolve yeast in warm milk, mix with sugar and let stand for 10 minutes. Mix them with the flour and melted butter and knead the dough.
Leave to rise for 30 minutes. Roll out the dough into a rectangle and brush with butter cinnamon.
Wrap dough along the long side and cut.
Leave buns to rise for 30 minutes.
Bake for 20 minutes in a preheated to 200 degree oven.

***
Ingredientes:

harina 250g
1 cucharadita de levadura seca
0,5 taza de leche caliente
40 g de azúcar o miel
50 g de mantequilla derretida
pizca de sal
Cinnamon Butter:
1 cucharada de mantequilla derretida
4 cucharadas de azúcar
1 cucharada de canela


Preparación:

Disuelva la levadura en la leche tibia, mezclar con el azúcar y dejar reposar durante 10 minutos. Mezclar con la harina y la mantequilla derretida y amasar la masa.
Dejar que aumente durante 30 minutos. Estirar la masa en un rectángulo y un cepillo con mantequilla de canela.
Envuelva la masa en el lado largo y corte.
Deja bollos que aumente durante 30 minutos.
Hornear durante 20 minutos en un horno precalentado a 200 grados.
 






 

2 komentarze: