Składniki:
1 cebula
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
Opcjonalnie: 1 łyżka śmietany lub jogurtu
sól
pieprz
olej do smażenia
***
Ingredients:
0.5 kg of potatoes
1 chopped onion
1 egg
2 tablespoons of wheat flour
Optionally: 1 tablespoon of sour cream or yogurt
salt
pepper
oil for frying
***
Ingredientes:
0,5 kg de patatas
1 cebolla picada
1 huevo
2 cucharadas de harina de trigo
Opcionalmente: 1 cucharada de crema agria o yogur
sal
pimienta
aceite para freír
Placki ziemniaczane – prosta potrawa przygotowywana z ziemniaków smażonych na tłuszczu. Głównymi składnikami są starte surowe ziemniaki z dodatkiem cebuli, oraz jajka. Na Podlasiu dodawana jest odrobina pieprzu i majeranku.
Placki ziemniaczane podawane być mogą z różnego rodzaju sosami, gulaszem, kwaśną śmietaną, cukrem oraz, zwłaszcza w Polsce, z konfiturą, musem jabłkowym lub z białym serem.
Istnieją także placki ziemniaczane wypiekane na blasze. Pochodzą one z terenów Śląska i Beskidów. Do tej prostej potrawy wystarczą odsączone, starte ziemniaki z dodatkiem soli. Tak przygotowaną tarciznę układa się na blasze pieca kuchennego, bądź na specjalnej ułożonej na kuchence gazowej lub elektrycznej. Potrawa ta podawana jest zwykle z masłem (Żywiecczyzna), skwarkami (z boczku lub oddzielonej słoniny, Śląsk) lub kwaśną śmietaną.
***
Potato pancakes are shallow-fried pancakes of grated or ground potato, flour and egg, often flavored with grated onion or garlic and seasoning. Potato pancakes may be topped with a variety of condiments, ranging from the savory (such as sour cream or cottage cheese) to the sweet (such as apple sauce or sugar), or they may be served ungarnished. Potato pancakes are sometimes made from mashed potatoes to produce pancake-shaped croquettes.
Potato pancakes, known in Polish as placki ziemniaczane, are often served in Poland topped with meat sauce, pork crisps or goulash, as well as sour cream, apple sauce, mushroom sauce,[8] and cottage or sheep's cheese or even fruit syrup. Placki ziemniaczane was a food staple at the 17th-century Polish monasteries according to written recipe from Stoczek Warmiński with one onion, two eggs and a spoonful of wheat flour per each kilogram of potatoes, served only with salt and pepper.[9] In the 19th century,[10] especially in times of economic difficulty during the foreign partitions, potato pancakes often replaced missing bread among the peasants. The lower-quality crops given to field laborers were sometimes turned by them quickly into pancakes to improve taste and prolong freshness.[11] Also, their popularity is closely associated with the historic presence of one of the largest Jewish communities in the world flourishing in Poland.[10]
The largest potato pancake (possibly in the world) measuring 2 meters and 2 centimeters was made during the annual two-day celebrations of Świt Plinzy (Plinza Dawn festival) in Rzechta, Poland (see photo). The tongue-in-cheek games in Rzechta include the throwing of bad potato pancake, with the record of 29 meters
***
El Kartoffelpuffer (denominado también: Kartófen, Reibekuchen, Reibeplätzchen, Kartoffelpfannkuchen, regional Rievkooche, Schepperlinge, Kröbbelche, Hatscheln, Baggers, Klitscher, Fratzen, Bambis, Reiberdatschi, Pickat, Dätscher, Draniki, Dotsch, Pratsch, Krumber Schnietchen o Pratschen) es un plato tradicional de la cocina alemana, de Bohemia y de Austria. Si se tuviera que describir por similitud, se podría decir que es muy parecido las pakoras de la cocina india
śmietana i cukier, takie są moje ulubione dodatki! :D
OdpowiedzUsuńTradycyjnie, polsko, pysznie :D Ze śmietaną najlepsze!
OdpowiedzUsuń