piątek, 12 kwietnia 2013

Kurczak po wietnamsku / Vietnamese Chicken / Pollo a la Vietnamita



Składniki:
0.5 kg mięsa drobiowego
1,5 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżki sosu słodkiego chili
1 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżki imbiru
0.5 łyżka miodu
1/2 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1/4 łyżeczka soli
Wykonanie:

Cebulę pokroić w krążki, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Mięso wymieszać z wszystkimi przyprawami, czosnkiem i cebulą. Zostawić na ok. 30 minut. Można mięso 
zamarynować również dzień wcześniej.

Mięso przełożyć do głębokiej patelni i dusić pod przykryciem przez ok. 35-40 minut.

Powinno się podawać z ryżem jaśminowym, ale zwykły biały ryż długoziarnisty czy amerykański również dobrze się sprawdza.
***
Ingredients:

0.5 kg of poultry meat
1.5 large onions
2 cloves of garlic
1 tablespoon sweet chilli sauce
1 tbsp dark soy sauce
1 tablespoon of ginger
0.5 tablespoon of honey
1/2 teaspoon sweet paprika powder
1/4 teaspoon salt

Preparation:

Slice onion into rings, squeeze garlic cloves. Mix meat with all the spices, garlic and onion. Leave for about 30 minutes. You can also marinate the meat the day before.

Put the meat in a deep pan and simmer, covered, for about 35-40 minutes.

Serve with jasmine rice, but plain white or American long grain rice also works well.
***
Ingredientes:
0,5 kg de carne de aves de corral
1,5 cebollas grandes
2 dientes de ajo
1 cucharada de salsa de chile dulce
1 cucharada de salsa de soja oscura
1 cucharada de jengibre
0,5 cucharada de miel
1/2 cucharadita de pimentón dulce en polvo
1/4 cucharadita de sal
 

Preparación:

Cortar la cebolla en aros, apretar dientes de ajo. Mezclar la carne con todas las especias, el ajo y la cebolla. Dejar durante unos 30 minutos. También se puede marinar la carne el día anterior.

Ponga la carne en una sartén honda y cocine a fuego lento, tapado, durante unos 35-40 minutos.

Sirva con arroz jazmín, pero el arroz de grano largo blanco o americano también funciona bien.



Przepis z bloga: 
http://swiatodkuchni.blogspot.com/2011/07/kurczak-wam-bo-czyli-kurczak-po.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz