Składniki:
boczek wieprzowy surowy - 2 kilogramy
musztarda - 2 łyżki
majeranek suszony - 2 łyżki
ząbek czosnku - 4 sztuki
oliwa - 100 ml
boczek wieprzowy surowy - 2 kilogramy
musztarda - 2 łyżki
majeranek suszony - 2 łyżki
ząbek czosnku - 4 sztuki
oliwa - 100 ml
4 łyżki papryki słodkiej
1 łyżka ostrej papryki lub ostrych papryczek
sznurek bawełniany
1 łyżka ostrej papryki lub ostrych papryczek
sznurek bawełniany
Przygotowanie:
1. W kubku zmieszaj wszystkie składniki, boczek rozetnij wzdłuż dłuższego boku tak aby powstał jeden płat mięsa.
2. Posmaruj mięso zmieszanymi przyprawami
3. Przygotuj pętle ze sznurka i zwiń ścisło roladę
4. Zwiąż ścisło roladę sznurkiem
5. Zawiń w plastik i wstaw do lodówki na całą noc (12h)
6. Roladę włóż w folię aluminiową
7. Nagrzej piekarnik do 220 stopni i wstaw roladę na 25 min.
8. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz roladę ok. 2,5 godziny (godzina na każdy kilogram)
9. Na 30 min przed końcem zdejmij górną część folii
Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia, krój w plastry i podawaj z żurawiną, chrzanem albo ćwikłą jako główne danie z ziemniakami albo jako dodatek do kanapek.
Ingredients:
raw pork belly - 2 kg
mustard - 2 tablespoons
dried marjoram - 2 tablespoons
clove of garlic - 4 pieces
olive oil - 100 ml
4 tablespoons of sweet pepper
1 tablespoon hot pepper or spicy peppers
cotton string
Preparation:
1. In a cup, mix all ingredients, cut bacon along the long side to create one piece of meat.
2. Brush the meat with mixed spices
3. Prepare a loop of string and fold tight roulade
4. Tie the roulade with string
5. Wrap in plastic and refrigerate overnight (12h)
6. Put roulade in aluminum foil
7. Preheat the oven to 220 degrees and put roulade for 25 min.
8. Reduce the temperature to 180 degrees and bake the roulade approximately 2.5 hours (one hour for each kilo)
9. At 30 minutes before the end remove the upper part of the aluminium foil
Remove from oven and allow to cool, cut into slices and serve with cranberry sauce, horseradish or beetroot as a main dish with potatoes or as an addition to sandwiches.
***
Ingredientes:
panceta de cerdo cruda - 2 kg
mostaza - 2 cucharadas
mejorana seca - 2 cucharadas
diente de ajo - 4 piezas
aceite de oliva - 100 ml
4 cucharadas de pimienta dulce
1 cucharada de ají o pimiento picante
algodón cuerda
Preparación:
1. En una taza, mezclar todos los ingredientes, cortar tocino en el lado largo para crear un pedazo de carne.
2. Cepille la carne con las especias mixtas
3. Envuelva el rollo y un lazo con una cuerda.
4. Envolver en plástico y refrigere durante la noche (12 h)
5. Ponga rollo en papel de aluminio
6. Precaliente el horno a 220 grados y poner rollo durante 25 minutos.
7. Reducir la temperatura a 180 grados y hornear rollo de aproximadamente 2,5 horas (una hora por cada kilo)
8. A los 30 minutos antes del final retirar la parte superior el papel de aluminio
Retirar del horno y dejar enfriar, cortar en rodajas y servir con la salsa de arándano, rábano o remolacha como plato principal con patatas o como una adición a los sándwiches.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz