piątek, 29 marca 2013

Zupa czosnkowa / Garlic soup / Sopa de ajo



Składniki:

kurczak
2 główki czosnku
3-4 średnie ziemniaki
2 kostki rosołowe
oliwa z oliwek
ser żółty
2 bułki
natka pietruszki
***
Ingredients:

chicken
2 heads of garlic
3-4 medium potatoes
2 stock cubes
olive oil
cheese
2 rolls
parsley leaves

***
Ingredientes:

pollo
2 cabezas de ajo
3-4 patatas medianas
2 cubitos de caldo
aceite de oliva
queso
2 rollos
hojas de perejil


Zupa czosnkowa (czes. česneková polévka lub česnečka) - rzadka, klarowna zupa, danie charakterystyczne dla kuchni czeskiej, sztandarowe w kategorii zup.
Zupę najczęściej przyrządza się na bazie wywaru, startego czosnku i ziemniaków, z dodatkiem zarumienionego, pokrojonego w kostkę chleba, tzw. krutonów. Smak można wzbogacić dodając starty żółty ser, który uzyska konsystencję ciągnącą lub roztrzepane lekko jajko, które zetnie się w zupie na kształt nitek. Danie powinno być klarowne.
Zupa czosnkowa ma bardzo rozgrzewający charakter, co powoduje, że często podawana jest zimą, w tym np. na stokach narciarskich
***
Garlic soup (Czech česneková polévka or česnečka) - a rare, clear soup, a dish typical Czech cuisine, the flagship in the category of soups.

Garlic soup is very warming, which means that it is often served in the winter, for example, on the ski slopes

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz