pollo 2 cabezas deajo 3-4patatasmedianas 2cubitos de caldo aceite de oliva queso 2rollos hojas de perejil
Zupa czosnkowa (czes.česneková polévka lub česnečka) - rzadka, klarowna zupa, danie charakterystyczne dla kuchni czeskiej, sztandarowe w kategorii zup. Zupę najczęściej przyrządza się na bazie wywaru, startego czosnku i ziemniaków, z dodatkiem zarumienionego, pokrojonego w kostkę chleba, tzw. krutonów. Smak można wzbogacić dodając starty żółty ser, który uzyska konsystencję ciągnącą lub roztrzepane lekko jajko, które zetnie się w zupie na kształt nitek. Danie powinno być klarowne. Zupa czosnkowa ma bardzo rozgrzewający charakter, co powoduje, że często podawana jest zimą, w tym np. na stokach narciarskich *** Garlic soup(Czechčesnekovápolévkaorčesnečka) - a rare, clear soup, a dish typicalCzech cuisine, the flagship in the category ofsoups. Garlic soupisverywarming, which means thatit isoften servedin the winter, for example, on the ski slopes
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz