wtorek, 23 kwietnia 2013

Chleb żytni II / Rye bread II / Pan de centeno II

Składniki:

Zaczyn:
100g aktywnego zakwasu
200g mąki żytniej pełnoziarnistej
150 ml wody

Chleb:
cały zaczyn
400g mąki żytniej pełnoziarnistej
200g mąki żytniej
200g mąki pszennej
550-650ml wody
łyżeczka miodu
łyżeczka soli
Opcjonalnie: czarnuszka,kminek

Przygotowanie:
Składniki na zaczyn mieszamy i odstawiamy na 12 h. W ciepłej wodzie mieszamy sól i miód, wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy. Formę do pieczenia smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą albo otrębami, przekładamy do niej ciasto.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2-3 h. Po tym czasie możemy naciąć chleb pośrodku ostrym nożem.
Pieczemy w nagrzanym do 230 stopni piekarniku przez 10 min, obniżamy temperaturę do 200 stopni na 10 min i do 180 na 40 min. Ja piekę z dolną grzałką i termoobiegiem.
Piekarnik musi być spryskany wodą, ciasto w formie można też posmarować wodą.
Jeżeli góra jest zbyt ciemna po 20 min pieczenia chleb można przykryć folią aluminiową.
***
Ingredients:

Leaven:
100g active sourdough
200g wholemeal rye flour
150 ml water

Bread:
all leaven
400g wholemeal rye flour
200g rye flour
200g wheat flour
550-650ml of water
teaspoon of honey
teaspoon salt
Optional: black cumin, caraway


Preparation:

Components of the leaven mix and leave for 12 hours. in warm water and mix salt and honey, all the ingredients for the dough knead. 
Grease the baking mold with oil and pour bread crumbs or bran. Put the dough into the mold.
Let it stay in a warm place to rise for 2-3 hours after the time we cut the bread in the middle with a sharp knife.
Bake in a preheated to 230 degree oven for 10 minutes, lower the temperature to 200 degrees for 10 minutes and to 180 for 40 min. I bake with lower and hot air heater.
The oven must be sprayed with water, a cake in the form can be sprayed with water.
If the top is too dark after 20 minutes of baking bread can be covered with aluminum foil.

***
Ingredientes:

Levadura:
Masa madre activa 100g
Harina integral de centeno 200g
150 ml de agua

Pan:
toda la levadura
Harina integral de centeno 400g
200 g de harina de centeno
200 g de harina de trigo
550-650ml de agua
cucharadita de miel
cucharadita de sal
Opcional: comino negro, alcaravea
 


Preparación:
Los componentes de la levadura, mezclar y dejar reposar durante 12 horas. En agua tibia mezcla
de miel y sal, todos los ingredientes para el la masa amasar.

Engrase el molde con aceite y verter las migas de pan o de salvado. Poner la masa en el molde.
Que se quede en un lugar caliente a elevarse durante 2-3 horas después de la hora cortamos el pan en el centro con un cuchillo afilado.

Hornear en un horno precalentado a 230 grados durante 10 minutos, bajar la temperatura a 200 grados durante 10 minutos y a 180 durante 40 min.
El horno debe ser rociado con agua.
Si la parte superior está demasiado oscuro después de 20 minutos de cocción de pan se pueden cubrir con papel de aluminio.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz