środa, 20 lutego 2013

Chipsy Tortilla / Tortilla chips

 Niestety kamera przestała działać, więc są tylko zdjęcia.
***
Unfortunately, the camera has stopped working, so there are only pictures.
1
2
3

4

5

Składniki:
mąka pszenna 50 g
mąka kukurydziana 50 g
olej roślinny 2 łyżki
woda 80 ml
sól 1 łyżeczka
mielona papryka 1 łyżeczka
***

Ingredients:
50 g wheat flour
50 g corn flour
2 tablespoons vegetable oil
water 80 ml
1 teaspoon salt
1 teaspoon paprika

***
Ingredientes:
50 g harina de trigo
50 g harina de maíz
2 cucharadas de aceite vegetal
80 ml de agua
1 cucharadita de sal
1 cucharadita de pimentón



Krok 1
Do jednego większego naczynia dodajemy mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, sól oraz pozostałe przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
Krok 2
Do garnka wlewamy wodę oraz olej i doprowadzamy do wrzenia, a następnie wrzątkiem zalewamy suche składniki, i dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na ok. 10 min. do wystudzenia. Następnie ponownie zagniatamy ciasto ręcznie i rozwałkowujemy na cienki placek (wcześniej stolnicę lub deskę podsypać delikatnie mąką) – grubość naszego ciasta powinna mieć ok. 1 mm – im cieniej tym lepiej – zbyt grube ciasto to twarde chipsy.
Krok 3
Z ciasta wycinamy chipsy w kształcie trójkątów. Na blachę kładziemy papier do pieczenia, następnie układamy przygotowane chipsy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 C i pieczemy przez ok. 8-10 min. na delikatny „złotawy kolor”.
***
Step 1
To the bowl add the flour, cornstarch, salt and other spices.

Step 2

Pour water into the pan and oil and bring to a boil and pour into a bowl, thoroughly mix and knead the dough. Let stand for about 10 minutes. Roll a thin cake (sprinkle the worktop lightly with flour) - the thickness of our dough should be about 1 mm

Step 3
Cut the dough in the shape of triangles chips. At the plate put baking paper, then load the prepared chips and put in the preheated oven to a temperature of 200 ° C and bake for about 8-10 minutes.


***
 Etapa 1
A la el tazón agregue la harina, la maicena, la sal y otras especias.
 
Etapa 2

Vierta el agua en la olla y el aceite y llevar a ebullición y verter en un tazón, mezcle bien y amasar la masa. Dejar reposar durante unos 10 minutos. Rollo la masa (espolvorear la superficie de trabajo ligeramente con harina) - el espesor de nuestra masa debe ser aproximadamente 1 mm
 
Etapa 3
Cortar la masa en forma de chips de triángulos. En el plato poner papel de horno, y luego cargar los chips preparados y poner en el horno precalentado a una temperatura de 200 º C y hornear durante unos 8-10 minutos.
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Przepis pochodzi ze strony  http://deserektv.pl/chipsy-tortilla/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz