Składniki:
1000g łopatki wieprzowej lub szynki
4 cebule
3 marchewki
4 ząbki czosnku
30 g suszonych grzybów
trochę liści laurowych i ziela angielskiego
sól
pieprz
700 ml wody
***
Ingredients:
ham 1000g
4 onions
3 carrots
4 cloves of garlic
30 g dried mushrooms
some bay leaves and allspice
salt
pepper
700 ml of water
***
Ingredientes:
1000g magro de cerdo
4 cebollas
3 zanahorias
4 dientes de ajo
30 g de setas secas
unas hojas de laurel y pimienta inglesa
sal
pimienta
700 ml de agua
Gulasz - (węg. pörkölt, ang. goulash, niem. gulasch, słow. perkelt) – węgierskie danie narodowe, które składa się z mięsa, cebuli i papryki. Nazwa pörkölt wywodzi się od dawnego węgierskiego słowa pergelt, co dziś oznacza przypieczony, przyrumieniony. Pörkölt podawany jest na płytkim talerzu jako drugie danie.
***
Goulash (Hungarian: gulyás) is a soup or stew of meat, noodles and vegetables (especially potato), seasoned with paprika and other spices.[1] Originating in Hungary, goulash is also a popular meal in Austria, Bosnia and Herzegovina, Croatia, the Czech Republic, Germany, Liechtenstein, Lithuania, Latvia, the Netherlands, Poland,Macedonia, Romania, Russia, Scandinavia, Serbia, Montenegro, Slovakia, Slovenia, Ukraine, and some regions of Italy.
It is one of Hungary's national dishes and a symbol of the country
***
Gulash (en húngaro: gulyás) es un plato especiado, originario de Hungría, elaborado con carne porcina, cebollas, pimiento y pimentón. El nombre proviene del húngaro gulyás, que significa "boyero" (pastor de bueyes). A pesar de su origen húngaro, diversas variantes de este estofado pueden encontrarse en países del antiguo imperio austrohúngaro.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz