niedziela, 10 marca 2013
Kwaśnica / Sour soup / Sopa agria
Składniki:
600g żeberek wieprzowych
8 ziemniaków
700 g kapusty kiszonej
100g suszonych grzybów
2 litry wody
2 liśćie laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczk majeranku
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Do garnka nalej 2 litry wody, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby oraz pokrojone żeberka. Gotujemy około 1-1,5 godziny. Kiedy mięso jest już miękkie dodajemy pokrojone w ćwiartki ziemniaki i dalej gotujemy. Kiedy ziemniaki są już prawie ugotowane dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę, czosnek, przyprawy i gotujemy około 20 min.
Ingredients:
600g pork ribs
8 potatoes
700 g sauerkraut
100g dried mushrooms
2 liters of water
2 bay leaves
5 grains allspice
2 cloves of garlic
1/2 teaspoon cumin
1/2 teaspoon marjoram
1/2 teaspoon pepper
1 teaspoon salt
Preparation:
Pour into pot 2 liters of water, put the bay leaves, allspice, dried mushrooms and cut ribs. Cook for about 1-1.5 hours. When the meat is soft add the potatoes chopped into quarters and then cook. When the potatoes are almost cooked add the chopped sauerkraut, garlic, spices and cook for about 20 minutes.
Sour soup is a traditional dish of Polish highland cuisine.
***
Ingredientes:
Costillas de cerdo 600g
8 patatas
700 g chucrut
100 g de hongos secos
2 litros de agua
2 hojas de laurel
5 granos de pimienta de Jamaica
2 dientes de ajo
1/2 cucharadita de comino
1/2 cucharadita de mejorana
1/2 cucharadita de pimienta
1 cucharadita de sal
Preparación:
Vierta en la olla dos litros de agua, poner las hojas de laurel, pimienta de Jamaica, setas secas y las costillas cortadas. Dejar cocer unos 1-1.5 horas. Cuando la carne esté suave añadir las patatas cortadas en cuartos y luego cocinar. Cuando las patatas estén casi cocidas agregar el chucrut picada, el ajo, las especias y cocine por unos 20 minutos.
Sopa agria es un plato tradicional de la cocina polaca montañésa.
***
Kwaśnica – tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem.
Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest "przegryziony" przez kwas kapusty.
Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który bywa serwowany pod tą samą nazwą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz